10. Zomaar weer terug op het continent

Boulogne sur Mer, France•18 May 2019•

50.7252° N, 1.6133° E

Einde van een prachttocht met veel mooie lessen voor ons nieuwe waterleven

En zo ben je weer terug op het continent. Ook deze keer heeft duo Stan& Co iedereen veilig de haven in gevaren en geloodst. Onderweg nog een dingetje dat had moeten worden vervangen in m’n reddingsvest……. Maar verder was het een rustige tocht van ongeveer 10 uur, waarbij we veel gemotord hebben. In Boulogne s/M een nachtje geslapen om de zondagmiddag terug naar huis te gaan.

Nog even meegedaan met een jaarfeestje ter ere van de vissers, de visserij en alles daarom heen. Een heerlijke maaltijd van vis groenten en aardappelen op straat aan lange tafels samen met de Fransen meegegeten. Uiteraard mocht de wijn en ’t brood niet ontbreken.

9. Het walhalla voor watersporters

Cowes, UK•16 May 2019•

50.7628° N, 1.3005° W

Na de enerverende nacht zijn we aangekomen in het walhalla voor watersporters. Cowes op de isle of Wight is helemaal gericht op water en watersport en omdat we allemaal we moe zijn van de overtocht blijven we hier een dagje liggen.

Wij hebben ons te goed gedaan aan een flinke wandeltocht, een heerlijke lunch en voldoende winkeltjes aangedaan waar we ons lekker hebben verwend.

Eastborne, UK•17 May 2019•

50.7680° N, 0.2905° E

Wel wind – geen wind – veel wind – nul wind…. Motor aan – motor uit – motor toch maar weer aan… Het was zo’n dag. Maar met af en toe een beetje hulp van de motor, zijn we dan toch na 11 uur varen, aangekomen in Eastbourne.

Stan is de sluis en de haven op meesterlijke wijze in gevaren. Ondanks dat de kiel onder ons schip 2.3 meter diep is en we nog maar 30 cm ruimte tot de bodem hadden, deed hij het perfect. Instructies kwamen van alle kanten, maar hij blijft de kalme zelf…. ?Onwijs super stoer? en super trots op hem. Maar uiteraard was dit bijna onmogelijk geweest als hij niet zo’n goede navigatoresse had gehad ?

Boord pizza met ….
Boord mojito’s

8. Het echte werk

Cowes, United Kingdom•16 May 2019•

50.7628° N, 1.3005° W

WE ZIJN T KANAAL OVER GESTOKEN!!! Een tocht van 18 uur over het Engelse kanaal met kruisingen van 2 grote shipping lanes. We hebben het gehaald. Rekening houdend met de getijden en dus stromingen zijn we om 13 uur gisterenmiddag vertrokken.

De wind was ongunstig en we waren te laat voor de kentering bij de race van Alderney (nauwe passage tussen de Engelse eilanden bij Bretagne). Deze race of Alderney staat bekend om haar snelle en sterke stroming. Eenmaal stroom tegen lukt het je echt niet meer de passage door te komen. Dus deze gemeden en zijn we via de westkant gepasseerd.

Net voor de middag heb ik de lieve visjes gevoerd met mijn ontbijt, maar na een zeeziek pilletje ging het weer. Het is vandaag een mooie heldere dag en de wind is perfect om een snelle tocht te kunnen maken. Al zullen we in de loop van de nacht mogelijk nog een periode met rustige wind krijgen die misschien nog roet in het eten kan gooien omdat we dan misschien nog een extra rak moeten maken.

In het zuiden zijn inmiddels al weer uren geleden de laatste heuvels achter de horizon gekropen en voor ons ligt de open zee. Het zeilen gaat voorspoedig en ook voor de meezeilers is het goed toeven met een heerlijk lente zonnetje in de kuip. In de late namiddag is een schema van 3 uur op en 3 uur af begonnen. Stan en ik zijn samen onze eerste echte wacht begonnen met het invaren van waar normaal de eerste shipping lane zou liggen.

Hieronder volgt een best wel technisch verhaaltje dat je evt wel kan skippen hoor – je mist niet zo veel 😉 – ga gerust verder met lezen onder de volgende foto……..

“Waar normaal de eerste shipping lane zou liggen”, ik zal het proberen kort en bondig uit te leggen: De zee is gewoon zee, maar er zijn regels en routes (shipping lanes). Deze routes staan op de kaart getekend. Eén van de regels mbt tot shipping lanes is dat wij als zeilschip deze lane haaks moeten oversteken. Maar….. de route van de Kanaaleilanden naar de Isle of Wight (van zuid naar noord en ook andersom) is een super drukke zeilroute, daarom zijn op dit gedeelte van de zee de shipping lanes (van oost naar west en andersom) opgeheven. Dus de grote zeecontainerschepen houden wel gewoon hun koers van oost naar west of anders om aan, maar in dit gedeelte van de zee zijn dus geen formele shipping lanes en dus gelden de regels zoals op de open zee buiten de vaarroutes. In ons geval betekent dit dat wij als zeilers op dit stuk van hun koers daarom voorrang hebben op deze grote zeebonken en dat is echt schitterend en tegelijkertijd angstaanjagend. Je moet de schepen wel continue in de gaten blijven houden en iedere koerswijziging waarnemen om hierop te kunnen reageren wanneer dat echt zou moeten. Soms lijkt het alsof een zeecontainerschip gewoon op ramkoers blijft varen, maar dan ineens zie je dat ze toch een graadje van koers wijzigt. Een teken dat ze ons heeft gezien. Dat geeft opluchting en ontneemt meteen de twijfel of je het schip nu wel of niet moet oproepen met de vraag of je überhaupt gezien bent…… Want je kan nog zo op alle electronische systemen willen vertrouwen, het is toch fijn om de bevestiging te krijgen dat ze op het andere schip ook wakker zijn… Toch dit stukje gelezen hè?

Na een pauze van 3 uur waarin we lekker hebben gegeten en onze rust hebben gepakt, begint om 10 uur onze shift. Voor het eerst zullen we de nacht in varen. Dat is zo mooi. Eerst een prachtige zonsondergang voorafgegaan door een super warme gouden halfuurtje. Daarna wordt de nacht zo stil, zo rustig, zo mooi marine blauw met zoooo veel sterren. Ons leven aan boord paste zich ook aan en werd veel zachter, veel serener en alles werd kalmer. De deken van de nacht werd voelbaar en met liefde door moeder natuur over ons schip gelegd.

Ik had gedacht dat ik mij op dit kleine bootje op de open zee zo midden in de nacht klein en nietig zou voelen en dat is enerzijds ook waar, maar het tegendeel bestaat ook. Je bent op de stille nachtelijke zee zo veel dichter bij de elementen, dat je daarom ook veel meer een beroep doet op je zintuigen. Dat geeft je het gevoel er bij te horen, onderdeel te zijn van het grote geheel en alles waar te nemen wat er is en dat maakt dat er zo veel te zien en horen is.

Ik had ook gedacht dat ik het moeilijk zou vinden om niet moe te worden, gedacht dat ik het koud zou krijgen en het gevoel zou hebben dat de tijd voorbij zou kruipen. Maar er was zo veel te zien dat ik geen tijd had voor vermoeidheid. En de nacht was zo prachtig mooi en vertrouwd warm dat er geen tijd was om het koud te hebben. De wind was gaan liggen, waardoor we langzamer vooruit gingen- alles behalve de tijd vertraagde- terwijl we door de veranderende stroming flink zijwaards werden gezet. Dat was het spannende van onze nacht: Zouden we de Needles halen zonder extra slag te hoeven maken? Zolang we deze mega scherp aan-de-windse koers konden aanhouden dan zou het ons lukken…

Het was een magische ervaring. Wat mij betreft had deze eerste nacht zeilend op open zee nog wel veel langer mogen duren. Prachtig.

Onze ochtendshift was aangebroken, maar we werden wakker in een stuk kouder nacht dan toen we deze 3 uur eerder hadden verruild voor onze slaapzak. Er stond beduidend meer wind en het was vochtig …. met een paar extra laagjes aan, een wollen muts op en een kopje thee tussen onze handen hebben we genoten van de koude maar prachtige zonsopgang. De schitterende kleuren en de kracht waarmee de zon haar stralen spreidde om vervolgens langzaam de horizon los te laten…. Zo intens mooi.

Na dit mooie schouwspel van de natuur, terug met beide benen op de grond en in de actie modus, want de zee werd met de naderende kust steeds ruwer en de krachtige stroming was ook altijd nog voelbaar. Voor ons lagen The Needles en om deze zonder brokken te passeren moeten we ons goed voorbereiden en enige tijd later voer Stanley ons met opperste concentratie als volleerd schipper door de ruwe zee netjes tussen The Needles van de Isle of Wright door naar een meer beschutte zee. De stroming zat ons nog steeds – of misschien al weer – tegen, maar na het passeren van The Castle waren we eindelijk weer in rustig water en nadat we de de haven van Cows nog een laatste maal hadden bestudeerd voeren we vol trots om 07.30 uur boordtijd de haven binnen.

WE ZIJN T KANAAL OVER GESTOKEN!!!

7. International sailors

Jersey, UK•12 May 2019•

49.2144° N, 2.1312° W

De volgende ochtend heel vroeg vanuit Honfleur naar de haven van Granville. Daar ligt ze dan De Windshift – ons schip voor de komende week. Na een goede inspectie en introductie zijn we meteen uitgevaren. Het weer was prachtig, de zon schijnt en er stond een aardige wind. Op naar St Hellier op Jersey. Binnen no time zijn we al in Engeland, terwijl de marifoon nog steeds in ’t Frans onze eindeloze gesprekken over de fantastische tocht van vandaag luidruchtig onderbreekt…..

Sark, UK•13 May 2019•

49.4301° N, 2.3666° W

Na een reparatie aan de top van de mast en een mooie wandeling in Jersey zijn we met een harde wind en nog hardere stroming vertrokken naar Sark. Een goede passage met goede leermomenten. In Sark aangekomen en geankerd aan een mooring, hebben sommigen een duik gemaakt. Dit baaitje is echt fantastisch pittoresk.

Guernsey, UK•14 May 2019•

49.2735° N, 2.3269° W

Stromingnavigatieplanning en continue navigatie waren de onderwerpen van vandaag tijdens ons rondje om Sark – laverend tussen de rotsen door – zeer spannend. Daarna halve wind en stroom mee de haven van Guernsey in gegleden. Ontzettend pittoreske vesting.

6. We go international????

Amsterdam, Netherlands•11 May 2019•

52.3667° N, 4.8945° E

Waar we eergisteren nog in de veronderstelling waren dat we een rondje zeilen om Noord-Holland hadden geboekt, zijn we nu onze tassen aan het inpakken om strax richting Normandie te rijden om het kanaal te gaan bezeilen……. Whoohoop. Onze eerste buitenlandse ZELFzeiltrip gaat beginnen. We go international!!!

Honfleur, France•11 May 2019•

49.4188° N, 0.2333° E

Het is nu al leuk en we beginnen eigenlijk pas morgen. Ook deze trip weer een leuke bonte groep met super super super veel ervaring. Sommigen wel meer dan 20 jaar en toch gaan ze mee met deze tocht omdat het Kanaal best moeilijk kan zijn door wind en stromingen, maar ook het aantal grote vracht- en containerschepen uit havens als Rotterdam en Antwerpen. Spannend om met zo’n ervaren team op stap te gaan…..

Mr Rob Mojito